Velykų akcija -20% VISKAM! Su nuolaidos kodu: VELYKOS20
"iittala" maisto gaminimo reikmenys tarnaus visą gyvenimą, jei naudosite juos tinkamai. Be puodų, keptuvių ir troškintuvų, virtuvėje reikalingi įvairiausi smulkūs darbo įrankiai. Susipažinkite su jų priežiūros instrukcijomis ir mėgaukitės maisto gaminimu.
"iittala" puodai ir keptuvės gaminami iš įvairiausių medžiagų, bet visos jos pasižymi viena bendra savybe – aukšta kokybe. Kokybišką puodą ar keptuvę atpažinsite iš dugno, t. y. kokybiškas dugnas yra storas, naudojant nepakeičia formos ir vienodai paskirsto karštį.
Kad "iittala" puodai tarnautų kuo ilgiau, vos maistui pradėjus virti ar kepti, sumažinkite temperatūrą. Jūs galite kontroliuoti temperatūrą, papildydami vandens ar riebalų kiekį. Nepalikite tuščio puodo ar keptuvės ant karštos viryklės, nes karštis gali pakenkti.
"iittala" stiklas - aukštos kokybės specialus, optiškai labai spindintis stiklas. Jis puikiai ištveria tiek cheminį, tiek fizinį naudojimą. Iittala stiklas specialiai apdorojamas, kad būtų galima saugiai plauti indaplovėse. Laikantis toliau pateikiamų instrukcijų, jūsų stiklo gaminiai džiugins jus ilgą laiką.
Plaunant sudėkite taures į viršutinį padėklą taip, kad nesiliestų jų lankai. Pripildykite viršutinį stalčių kitais indais taip, kad vandens srovės negalėtų taurių pajudinti. Pieno butelius prieš plovimą indaplovėje išskalaukite, kad baltymų dalelės nenusėstų ant taurių. Nustatykite trumpą plovimą ir žemą temperatūrą.
Visgi, geriausia trapias taures, grafinus, ąsočius, puodelius, desertines lėkštes ir skirtingo storumo stiklo gaminius plauti rankomis. Nuskalaukite ir palikite nudžiūti arba nušluostykite minkštu audiniu. Rekomenduojame vazas plauti rankiniu būdu. Jei yra sunkiai pašalinamų dėmių, pamirkykite vazą 100 ml skalbimo priemonės ir 1 l vandens mišinyje. Nešveiskite, nes šveitimo milteliai ir kempinėlės subraižys ir sugadins paviršių.
Taip vadinamas lęšio efektas gali sugadinti daiktus ar paviršius, jei šalia stovi kitas stiklinis daiktas. Kad to išvengtumėte, nepalikite gaubtos formos, storo stiklo gaminių ar vazų su vandeniu ant tiesioginių saulės spindulių.
Karštus gėrimus tiekti rekomenduojame stiklinėse, pagamintose iš karščiui atsparaus stiklo. "iittala" stiklo gaminiai netinkami naudoti orkaitėje, o ir mikrobangų krosnelėje naudoti nerekomenduojame.
Išimtis – specialaus, karščiui atsparaus stiklo gaminiai, kurie nebijo staigių temperatūros svyravimų. Galite pilti į juos karštą skystį arba šildyti skystį stikliniuose induose ar net mikrobangų krosnelėje. Ši medžiaga taip pat atspari šaldymui, orkaitės temperatūrai ir indaplovei. "HotCool" stiklo gaminių stiklines ir plastikines dalis rekomenduojame plauti atskirai. Abi dalis galima plauti indaplovėje. Po plovimo tvirtai užspauskite žiedą ant stiklinės, kad naudojimo metu nenukristų.
"iittala" porceliano indai gaminami iš vitro porceliano, kuris yra šiuolaikiškas, ilgaamžis su švelniai balkšvu atspalviu.
Visi "Iittala" porceliano gaminiai gali būti naudojami orkaitėse, mikrobangų krosnelėse ir šaldikliuose. Tačiau negalima tik ką iš orkaitės išimtą indą dėti į šaltą, drėgną aplinką ar ant plieninio paviršiaus. Taip pat nedėkite indų į orkaitę tiesiai iš šaldiklio. Nesaugu į šaldiklį dėti skysčiu užpildytą indą, nes šaldamas skystis plečiasi. Nenaudokite įskilusių indų, nes dėl temperatūros skirtumų jie gali sudužti. Ir dar, jei mikrobangų krosnelėje gaminate užšaldytą maistą, tai gaminkite jį žemoje temperatūroje.
Kadangi peiliai yra labiausiai spaudžiami į lėkščių paviršių, daugelis stalo įrankių gamintojų dantytus peilius gamina iš grūdinto plieno. Nerūdijančio plieno stalo įrankiai yra santykinai minkšti, todėl, stipriai spaudžiant prie porcelianinių lėkščių paviršiaus, gali likti tamsios dėmės. Šių dėmių negalima pašalinti su įprastu plovikliu, bet galima švelniai pavalyti su metalo šveitimo priemone. Kad išsaugotumėte porcelianinių indų patvarumą, venkite jų trynimosi kraunant į krūvą.
Tinkami šaldymui: "iittala" gaminius galima naudoti produktams šaldyti, bet, prieš įdedant į šaldiklį, karštas indas su maistu turi būti atvėsintas. Taip pat ir šaldytas maistas negali būti dedamas į karštą orkaitę ar mikrobangų krosnelę. Nešaldykite induose skysčių, nes šaldami jie plečiasi.
Tinkami orkaitei: Daugumą "iittala" gaminimo ir porcelianinių indų galima saugiai naudoti orkaitėje iki 250 ºC temperatūros. Gaminimo metu inde turi būti skysčių ar maisto. Atstumas iki kepimo grotelių turi būti bent 10 cm. Nedėkite įkaitusio "iittala" indo į šaldiklį arba šalto indo į karštą orkaitę.
Tinkami mikrobangų krosnelėms: "iittala" porceliano ir karščiui atsparaus stiklo gaminiai tinkami naudoti mikrobangų krosnelėse, todėl juose galima atitirpinti, pašildyti ar gaminti. Tačiau, tik ką iš šaldiklio išimtas indas su maistu gali būti atšildomas tik nustačius silpną pajėgumą.
Tinkami indaplovėms: "iittala" produktai, pažymėti ženklu „tinkami indaplovėms“, gali būti plaunami indaplovėse. Sudėkite indus į indaplovę taip, kad jie neliestų vienas kito plovimo metu. Užpildykite indaplovės erdves tolygiai. Prieš sudedant į indaplovę, labai nešvarius indus nuskalaukite. Skalavimas, ypač pieno taros, rekomenduojamas, nes, plaunant indus aukštoje temperatūroje, produktų likučiai gali stiklinius indus padengti blausia plėvele.
"iittala" stalo įrankiai pagaminti iš austenito, korozijai atsparaus 18/10 nerūdijančio plieno, t. y. turi 18% chromo ir 10% nikelio. Chromas apsaugo plieną nuo korozijos. Nikelis lydinyje sustiprina atsparumą korozijai, suteikdamas spindintį, poliruotą paviršių, kietumą ir išskirtinį atsparumą bet kokiai temperatūrai. "iittala" stalo įrankiai būna poliruoti arba matiniai – šiaušti. Poliravimas užtikrina švytintį paviršių ir atsparumą rūdims. Kad būtų užtikrintas atsparumas rūdims, matiniai įrankiai yra visų pirma poliruojami, o tuomet pašiaušiami ir nuplaunami.
Nerūdijantis plienas yra itin ilgaamžė medžiaga, tačiau, tam tikromis sąlygomis jis gali rūdyti. Rūdims visiškai atspari medžiaga dar neišrasta, todėl labai svarbu, kad tinkamai rūpintumėtės Iittala nerūdijančio plieno įrankiais. Maisto gaminimo rakandai pažymėti degiklio ženklu, kad padėtų išsirinkti jūsų viryklei tinkamą puodą. Gaminiai, pažymėti indukcinio degiklio ženklu, turi indukcinius pagrindus ir tinka indukcinėms viryklėms. Šių puodų bazėse yra magnetinio metalo, kuris užtikrina, kad viryklės magnetinis laukas šildytų prikaistuvio dugną. Šie puodai puikiai tinka ir naudojantis kitomis viryklėmis.
Nuplaukite ar bent jau nuskalaukite įrankius iškart po valgio. Ilgai nemirkykite ir nešveiskite vieline kempinėle. Jei plaunate indaplovėje, įrankių stalčius neturi būti perpildytas, tarp šaukštų ir peilių ašmenų turi būti laisvos vietos. Jei įrankiai lieka indaplovėje po plovimo, atidarykite liuką. Įrankiams drėgmė kenkia. Jei įrankiai po naudojimo nenuskalaujami ir nenuplaunami, tuomet actas, garstyčios, majonezas, rabarbarai ir druska gali palikti tamsias dėmeles ar net rūdis.
Kartais dėmes būna ypač sunku panaikinti. Tokiu atveju mišinį gaminkite iš 100 ml acto ir 1 l vandens.
Taip pat galite naudoti specialiai plieniniams puodams skirtas priemones.
Taip pat dėmes galima nušveisti citrinos pusele arba specialiu šveitimo skysčiu.
Ketaus puodai yra ilgaamžiai ir atsparūs aukštai temperatūrai bei stipriam naudojimui. Ketus labai gerai išlaiko karštį, todėl šie indai puikiai tinka skrudinimui ir virinimui. Šių "iittala" indų paviršius dar gamykloje yra prisotinamas augaliniu aliejumi, todėl juos iškart galima naudoti. Po pirmo naudojimo naują gaminį vėl vertėtų ištepti augaliniu aliejumi.
Ketaus indai gali būti padengiami emale. Emalė apsaugo paviršių nuo rūdžių ir sustiprina jį. Emaliuoto ketaus induose maistas gali būti kokybiškai ruošiamas tiek orkaitėje, tiek ant viryklės. Maistas gaminamas tolygiai ir gražiai apskrunda. Emaliuotas paviršius apsaugo nuo aromato įsigėrimo į indo paviršių, todėl tą patį puodą galite naudoti ir žuvies, ir mėsos ruošimui.
Naudokite medinius arba plastikinius virtuvės įrankius. Aštrūs daiktai arba šveitimo kempinėlės gali pažeisti emalę. Emaliuoto ketaus indus visada plaukite rankomis su arba be indų ploviklio. Rekomenduojama emaliuotą paviršių kartkartėmis įtrinti aliejumi.
Ketaus gaminių negalima plauti indaplovėje arba naudojant indų ploviklį. Švariai išvalykite popieriniu rankšluosčiu arba tiesiog išskalaukite šiltu vandeniu. Po skalavimo reikia atsargiai išdžiovinti, geriau būtų ant vos šiltos viryklės. Nenaudokite ketaus indų produktų saugojimui. Kuomet jų nenaudojate, įdėkite į vidų popierinį rankšluostį ar servetėlę ir nuimkite dangtį. Jei ant ketaus gaminio atsirado rūdžių, jas galite pašalinti tokiu būdu:
Jei ištepėte taukais, tai orkaitėje 250ºC temperatūroje pakaitinkite indą apie pusvalandį, o jei aliejumi - 150ºC temperatūroje 1 – 2 valandas. Iššluosčius riebalų likučius, indas vėl bus tinkamas naudoti.
"iittala" pjaustymo lentelės gaminamos tik iš medžio masyvo, nes medis yra ilgaamžis, tačiau pakankamai minkštas, kad būtų galima ant jo pjaustyti peiliais. Tinkamai prižiūrint, pjaustymo lentelės ilgai tarnauja ir išlieka švarios.
Prieš naudojimą naują pjaustymo lentelę būtina įtrinti aliejumi. Retkarčiais rekomenduoja pakartotinai įtrinti. Plaukite rankomis, nuskalaukite šaltu vandeniu, pabaigoje gerai išdžiovinkite. Dažnai užtenka tiesiog nušluostyti popieriniu rankšluosčiu. Pjaustymo lentelę laikykite sausoje vietoje. Jei lentelės paviršius pasidarė per kietas, jį reikia nušlifuoti ir vėl įtrinti aliejumi.
"iittala" dekoravimo priemonės pagamintos iš specialaus stiklo, kuris yra labai aukštos kokybės ir optiškai labai skaidrus. Jis puikiai ištveria tiek cheminį, tiek fizinį naudojimą. Rekomenduojamas rankinis plovimas. Dauguma "Iittala" dekoravimo elementų yra pūsti individualiai. Kai kurių modelių sukurtas ribotas kiekis, jie turi savo individualius numerius.
Speciali danga naudojama, siekiant apsaugoti gaminį nuo maisto kibimo prie paviršiaus, taip pat tam, kad jį būtų lengva naudoti ir prižiūrėti. Danga naudojama aliuminio, nerūdijančio plieno ir ketaus indams. Nelimpantis paviršius: kai kurie "iittala" virtuvės reikmenys vidinėje pusėje turi slidžią, nelimpančią dangą iš PTFE (polytetrafluoroethylene plastiko). Ši danga naudojama su aliuminio arba nerūdijančio plieno gaminiais. Šiuos lengvai dengtus gaminius yra malonu naudoti ir valyti. Šia danga padengti puodai leidžia mėgautis sveikesniu maistu ir lengvesniu gaminimu. Galite naudoti mažiau riebalų ir žemesnę temperatūrą kepimui, o maistas taip lengvai nepridegs. Tiesa, produktų saugojimui PTFE dengti indai nerekomenduojami. Kepdami ilgesnį laiką, nenaudokite itin aukštos temperatūros. Aukštesnė nei 250º C temperatūra pakenks dangai ir susilpnins jos savybes. Jei taip nutiko, vadinasi indai buvo naudojami netinkamai ir garantinis aptarnavimas jiems netaikomas.
Maistui maišyti keptuvėje naudokite medinius ar nailoninius virtuvės įrankius. Saugokite, kad nesubraižytumėte paviršiaus aštriais daiktais, nenaudokite šveitimo medžiagų ir kempinėlių. Prieš pirmą naudojimą išplaukite švelniu plovikliu, pašalinkite lipdukus ir etiketes. Vidinį paviršių ištepkite maistiniais riebalais. Jei naudojate indaplovę, karts nuo karto vidinį paviršių ištepkite maistiniais riebalais, nes specialūs plovikliai gali išsausinti nelimpančią indų dangą.
Prilipusio ar pridegusio maisto likučius keptuvėje atmirkykite su plovimo skysčiu (1/2 puodelio ploviklio ir 1 litras vandens). Nušveiskite, išskalaukite ir nusausinkite.
Tiek ilgos, tiek mažos arbatinės žvakutės "iittala" žvakidėse dega itin gražiai. Neleiskite paprastoms žvakėms sudegti iki pat galo, užgesinkite likus 1-2 cm virš žvakidės, kad ji dėl karščio neįskiltų. Žibintams naudokite tik geros kokybės arbatines žvakutes metaliniuose kaušeliuose. Žvakių skersmuo negali viršyti 40 mm. Palikite užtektinai vietos orui cirkuliuoti tarp arbatinės žvakutės ir stiklinio žibinto sienelių. Naudodami žvakides, būtinai laikykitės saugumo instrukcijų. Degantis žibintas privalo stovėti ant ugniai atsparaus pagrindo. Nepalikite degančios žvakės be priežiūros, išeidami iš kambario, žvakę ar žibintą užgesinkite.
Nemeskite į žibintą ar ant žvakės pašalinių objektų, pvz. degtukų. Nelaikykite žvakės skersvėjyje, karštoje vietoje ar ant televizoriaus. Niekada nejudinkite degančios žvakės, nes dagtis gali pasislinkti ištirpusiame vaške. Nelaikykite žvakių ir žibintų arti lengvai užsidegančių daiktų, pvz. užuolaidų. Neleiskite paprastoms žvakėms sudegti iki pat galo, užgesinkite likus 1-2 cm virš žvakidės, kad ji dėl karščio neįskiltų. Žibintams naudokite tik geros kokybės arbatines žvakutes metaliniuose kaušeliuose.
Žvakių skersmuo negali viršyti 40 mm. Palikite užtektinai vietos orui cirkuliuoti tarp arbatinės žvakutės ir stiklinio žibinto sienelių. Jei jūsų žibintas turi pakabinimo virvelę, visada naudokite specialų metalinį saugiklį, kitaip virvelė gali greit nutrūkti dėl karščio. Komponuojant žvakes, stikliniai žibintai turi būti vienas nuo kito mažiausiai per 3 cm. Neplaukite žibintų indaplovėse.