Medžiagos ir priežiūra

"iittala" maisto gaminimo reikmenys tarnaus visą gyvenimą, jei  naudosite juos tinkamai. Be puodų, keptuvių ir troškintuvų, virtuvėje  reikalingi įvairiausi smulkūs darbo įrankiai. Susipažinkite su jų  priežiūros instrukcijomis ir mėgaukitės maisto gaminimu.

"iittala" puodai ir keptuvės gaminami iš įvairiausių  medžiagų, bet visos jos pasižymi viena bendra savybe – aukšta kokybe.  Kokybišką puodą ar keptuvę atpažinsite iš dugno, t. y. kokybiškas dugnas  yra storas, naudojant nepakeičia formos ir vienodai paskirsto karštį.

Kad "iittala" puodai tarnautų kuo ilgiau, vos maistui pradėjus  virti ar kepti, sumažinkite temperatūrą. Jūs galite kontroliuoti  temperatūrą, papildydami vandens ar riebalų kiekį. Nepalikite tuščio  puodo ar keptuvės ant karštos viryklės, nes karštis gali pakenkti.

Stiklas

"iittala" stiklas - aukštos kokybės specialus, optiškai labai  spindintis stiklas. Jis puikiai ištveria tiek cheminį, tiek fizinį  naudojimą. Iittala stiklas specialiai apdorojamas, kad būtų galima  saugiai plauti indaplovėse. Laikantis toliau pateikiamų instrukcijų,  jūsų stiklo gaminiai džiugins jus ilgą laiką.

Priežiūra

Plaunant sudėkite taures į  viršutinį padėklą taip, kad nesiliestų jų lankai. Pripildykite  viršutinį stalčių kitais indais taip, kad vandens srovės negalėtų taurių  pajudinti. Pieno butelius prieš plovimą indaplovėje išskalaukite, kad  baltymų dalelės nenusėstų ant taurių. Nustatykite trumpą plovimą ir žemą  temperatūrą.

Visgi, geriausia trapias taures, grafinus, ąsočius,  puodelius, desertines lėkštes ir skirtingo storumo stiklo gaminius  plauti rankomis. Nuskalaukite ir  palikite nudžiūti arba nušluostykite minkštu audiniu. Rekomenduojame vazas plauti rankiniu būdu. Jei yra sunkiai  pašalinamų dėmių, pamirkykite vazą 100 ml skalbimo priemonės ir 1 l  vandens mišinyje. Nešveiskite, nes šveitimo milteliai ir kempinėlės  subraižys ir sugadins paviršių.

Taip vadinamas lęšio efektas gali sugadinti daiktus ar  paviršius, jei šalia stovi kitas stiklinis daiktas. Kad to išvengtumėte,  nepalikite gaubtos formos, storo stiklo gaminių ar vazų su vandeniu ant  tiesioginių saulės spindulių.
Karštus gėrimus tiekti rekomenduojame stiklinėse, pagamintose  iš karščiui atsparaus stiklo. "iittala" stiklo gaminiai netinkami  naudoti orkaitėje, o ir mikrobangų krosnelėje naudoti nerekomenduojame.

Išimtis – specialaus, karščiui atsparaus stiklo gaminiai, kurie  nebijo staigių temperatūros svyravimų. Galite pilti į juos karštą  skystį arba šildyti skystį stikliniuose induose ar net mikrobangų  krosnelėje. Ši medžiaga taip pat atspari šaldymui, orkaitės temperatūrai  ir indaplovei. "HotCool" stiklo gaminių stiklines ir plastikines dalis  rekomenduojame plauti atskirai. Abi dalis galima plauti indaplovėje. Po  plovimo tvirtai užspauskite žiedą ant stiklinės, kad naudojimo metu  nenukristų.

Porcelianas

"iittala" porceliano indai gaminami iš vitro porceliano,  kuris yra šiuolaikiškas, ilgaamžis su švelniai balkšvu atspalviu.

Priežiūra

Visi "Iittala" porceliano gaminiai gali būti naudojami orkaitėse,  mikrobangų krosnelėse ir šaldikliuose. Tačiau negalima tik ką iš  orkaitės išimtą indą dėti į šaltą, drėgną aplinką ar ant plieninio  paviršiaus. Taip pat nedėkite indų į orkaitę tiesiai iš šaldiklio.  Nesaugu į šaldiklį dėti skysčiu užpildytą indą, nes šaldamas skystis  plečiasi. Nenaudokite įskilusių indų, nes dėl temperatūros skirtumų jie  gali sudužti. Ir dar, jei mikrobangų krosnelėje gaminate užšaldytą  maistą, tai gaminkite jį žemoje temperatūroje.

Kadangi peiliai yra labiausiai spaudžiami į lėkščių paviršių,  daugelis stalo įrankių gamintojų dantytus peilius gamina iš grūdinto  plieno. Nerūdijančio plieno stalo įrankiai yra santykinai minkšti,  todėl, stipriai spaudžiant prie porcelianinių lėkščių paviršiaus, gali  likti tamsios dėmės. Šių dėmių negalima pašalinti su įprastu plovikliu,  bet galima švelniai pavalyti su metalo šveitimo priemone. Kad  išsaugotumėte porcelianinių indų patvarumą, venkite jų trynimosi  kraunant į krūvą.

Tinkami šaldymui: "iittala" gaminius galima naudoti produktams  šaldyti, bet, prieš įdedant į šaldiklį, karštas indas su maistu turi  būti atvėsintas. Taip pat ir šaldytas maistas negali būti dedamas į  karštą orkaitę ar mikrobangų krosnelę. Nešaldykite induose skysčių, nes  šaldami jie plečiasi.

Tinkami orkaitei: Daugumą "iittala" gaminimo  ir porcelianinių indų galima saugiai naudoti orkaitėje iki 250 ºC  temperatūros. Gaminimo metu inde turi būti skysčių ar maisto. Atstumas  iki kepimo grotelių turi būti bent 10 cm. Nedėkite  įkaitusio "iittala" indo į šaldiklį arba šalto indo į karštą orkaitę.

Tinkami mikrobangų krosnelėms: "iittala" porceliano  ir karščiui atsparaus stiklo gaminiai tinkami naudoti mikrobangų  krosnelėse, todėl juose galima atitirpinti, pašildyti ar gaminti.  Tačiau, tik ką iš šaldiklio išimtas indas su maistu gali būti atšildomas  tik nustačius silpną pajėgumą.

Tinkami indaplovėms: "iittala" produktai,  pažymėti ženklu „tinkami indaplovėms“, gali būti plaunami indaplovėse.  Sudėkite indus į indaplovę taip, kad jie neliestų vienas kito plovimo  metu. Užpildykite indaplovės erdves tolygiai. Prieš sudedant į  indaplovę, labai nešvarius indus nuskalaukite. Skalavimas, ypač pieno  taros, rekomenduojamas, nes, plaunant indus aukštoje temperatūroje,  produktų likučiai gali stiklinius indus padengti blausia plėvele.

Nerūdijantis plienas

"iittala" stalo įrankiai pagaminti iš austenito,  korozijai atsparaus 18/10 nerūdijančio plieno, t. y. turi 18% chromo ir  10% nikelio. Chromas apsaugo plieną nuo korozijos. Nikelis lydinyje  sustiprina atsparumą korozijai, suteikdamas spindintį, poliruotą  paviršių, kietumą ir išskirtinį atsparumą bet kokiai temperatūrai. "iittala" stalo įrankiai būna poliruoti arba matiniai –  šiaušti. Poliravimas užtikrina švytintį paviršių ir atsparumą rūdims.  Kad būtų užtikrintas atsparumas rūdims, matiniai įrankiai yra visų pirma  poliruojami, o tuomet pašiaušiami ir nuplaunami.

Nerūdijantis plienas yra itin ilgaamžė medžiaga, tačiau, tam  tikromis sąlygomis jis gali rūdyti. Rūdims visiškai atspari medžiaga dar  neišrasta, todėl labai svarbu, kad tinkamai rūpintumėtės Iittala  nerūdijančio plieno įrankiais.  Maisto gaminimo rakandai pažymėti degiklio ženklu, kad padėtų  išsirinkti jūsų viryklei tinkamą puodą. Gaminiai, pažymėti indukcinio  degiklio ženklu, turi indukcinius pagrindus ir tinka indukcinėms  viryklėms. Šių puodų bazėse yra magnetinio metalo, kuris užtikrina, kad  viryklės magnetinis laukas šildytų prikaistuvio dugną. Šie puodai  puikiai tinka ir naudojantis kitomis viryklėmis.

Priežiūra

Nuplaukite ar bent jau nuskalaukite  įrankius iškart po valgio. Ilgai nemirkykite ir nešveiskite vieline  kempinėle. Jei plaunate indaplovėje, įrankių stalčius neturi būti  perpildytas, tarp šaukštų ir peilių ašmenų turi būti laisvos vietos. Jei  įrankiai lieka indaplovėje po plovimo, atidarykite liuką. Įrankiams  drėgmė kenkia. Jei įrankiai po naudojimo nenuskalaujami ir nenuplaunami,  tuomet actas, garstyčios, majonezas, rabarbarai ir druska gali palikti  tamsias dėmeles ar net rūdis.

Suteikti spindesio:

  1. Užvirinkite 1 l vandens
  2. Įdėkite 100 ml plovimo miltelių
  3. Pavirinkite įrankius mišinyje 15 minučių ir gerai nuskalaukite

Kartais dėmes būna ypač sunku panaikinti. Tokiu atveju  mišinį gaminkite iš 100 ml acto ir 1 l vandens.

Maisto likučiams pašalinti:

  1. Užvirinkite 1 l vandens
  2. Įmaišykite 1/2  puodelio plovimo miltelių
  3. Kaitinkite 30 minučių
  4. Tuomet nušveiskite, nuskalaukite ir nusausinkite

Taip pat galite naudoti specialiai plieniniams puodams skirtas priemones.

Kalkių nuosėdoms pašalinti:

  1. Užvirinkite 1 l vandens
  2. Įpilkite pusę puodelio acto
  3. Kaitinkite 30 minučių

Taip pat dėmes galima nušveisti citrinos pusele  arba specialiu šveitimo skysčiu.

Ketus

 Ketaus puodai  yra ilgaamžiai ir atsparūs aukštai temperatūrai bei stipriam naudojimui.  Ketus labai gerai išlaiko karštį, todėl šie indai puikiai tinka skrudinimui ir virinimui. Šių "iittala" indų paviršius dar gamykloje yra  prisotinamas augaliniu aliejumi, todėl juos iškart galima naudoti. Po pirmo naudojimo naują gaminį vėl vertėtų ištepti augaliniu aliejumi.

Emaliuotas ketus

Ketaus indai gali būti padengiami emale. Emalė apsaugo paviršių nuo  rūdžių ir sustiprina jį. Emaliuoto ketaus induose maistas gali būti  kokybiškai ruošiamas tiek orkaitėje, tiek ant viryklės. Maistas  gaminamas tolygiai ir gražiai apskrunda. Emaliuotas paviršius apsaugo  nuo aromato įsigėrimo į indo paviršių, todėl tą patį puodą galite  naudoti ir žuvies, ir mėsos ruošimui.
Naudokite medinius arba plastikinius virtuvės įrankius. Aštrūs  daiktai arba šveitimo kempinėlės gali pažeisti emalę. Emaliuoto ketaus  indus visada plaukite rankomis su arba be indų ploviklio. Rekomenduojama  emaliuotą paviršių kartkartėmis įtrinti aliejumi.

Priežiūra

Ketaus gaminių negalima plauti indaplovėje arba naudojant indų  ploviklį. Švariai išvalykite popieriniu rankšluosčiu arba tiesiog  išskalaukite šiltu vandeniu. Po skalavimo reikia atsargiai išdžiovinti, geriau būtų ant vos šiltos viryklės. Nenaudokite ketaus indų produktų  saugojimui. Kuomet jų nenaudojate, įdėkite į vidų popierinį rankšluostį  ar servetėlę ir nuimkite dangtį. Jei ant ketaus gaminio atsirado rūdžių, jas galite pašalinti  tokiu būdu:

Rūdims pašalinti:

  1. Išplaukite indą su indų plovikliu
  2. Nutrinkite rūdis su  šveitimo kempinėle arba valgomąja druska
  3. Išskalaukite ir gerai  nusausinkite
  4. Vidinį paviršių ištepkite nesūdytais taukais ar aliejumi

Jei ištepėte taukais, tai orkaitėje 250ºC temperatūroje pakaitinkite  indą apie pusvalandį, o jei aliejumi - 150ºC temperatūroje 1 – 2  valandas. Iššluosčius riebalų likučius, indas vėl bus tinkamas naudoti.

Mediena

"iittala" pjaustymo lentelės gaminamos tik iš medžio masyvo, nes  medis yra ilgaamžis, tačiau pakankamai minkštas, kad būtų galima ant jo  pjaustyti peiliais. Tinkamai prižiūrint, pjaustymo lentelės ilgai  tarnauja ir išlieka švarios. 

Priežiūra

Prieš naudojimą naują pjaustymo lentelę  būtina įtrinti aliejumi. Retkarčiais rekomenduoja pakartotinai įtrinti.  Plaukite rankomis, nuskalaukite šaltu vandeniu, pabaigoje gerai  išdžiovinkite. Dažnai užtenka tiesiog nušluostyti popieriniu  rankšluosčiu. Pjaustymo lentelę laikykite sausoje vietoje. Jei lentelės paviršius pasidarė per kietas, jį reikia nušlifuoti ir vėl įtrinti aliejumi.

Papildoma informacija priežiūrai

Dekoravimas

"iittala" dekoravimo  priemonės pagamintos iš specialaus stiklo, kuris yra labai aukštos  kokybės ir optiškai labai skaidrus. Jis puikiai ištveria tiek cheminį,  tiek fizinį naudojimą. Rekomenduojamas rankinis plovimas. Dauguma  "Iittala" dekoravimo elementų yra pūsti individualiai. Kai kurių modelių  sukurtas ribotas kiekis, jie turi savo individualius numerius.

Danga

Speciali danga  naudojama, siekiant apsaugoti gaminį nuo maisto kibimo prie paviršiaus,  taip pat tam, kad jį būtų lengva naudoti ir prižiūrėti. Danga naudojama  aliuminio, nerūdijančio plieno ir ketaus indams. Nelimpantis paviršius: kai kurie "iittala" virtuvės reikmenys  vidinėje pusėje turi slidžią, nelimpančią dangą iš PTFE  (polytetrafluoroethylene plastiko). Ši danga naudojama su aliuminio arba  nerūdijančio plieno gaminiais. Šiuos lengvai dengtus gaminius yra  malonu naudoti ir valyti. Šia danga padengti puodai leidžia mėgautis  sveikesniu maistu ir lengvesniu gaminimu. Galite naudoti mažiau riebalų  ir žemesnę temperatūrą kepimui, o maistas taip lengvai nepridegs. Tiesa, produktų saugojimui PTFE dengti indai nerekomenduojami. Kepdami ilgesnį  laiką, nenaudokite itin aukštos temperatūros. Aukštesnė nei 250º C temperatūra pakenks dangai ir susilpnins jos savybes. Jei taip nutiko,  vadinasi indai buvo naudojami netinkamai ir garantinis aptarnavimas  jiems netaikomas.

Maistui maišyti keptuvėje naudokite medinius ar nailoninius  virtuvės įrankius. Saugokite, kad nesubraižytumėte paviršiaus aštriais  daiktais, nenaudokite šveitimo medžiagų ir kempinėlių. Prieš pirmą  naudojimą išplaukite švelniu plovikliu, pašalinkite lipdukus ir  etiketes. Vidinį paviršių ištepkite maistiniais riebalais. Jei naudojate indaplovę, karts nuo karto vidinį paviršių ištepkite maistiniais  riebalais, nes specialūs plovikliai gali išsausinti nelimpančią indų dangą.

Prilipusio ar pridegusio maisto likučius keptuvėje atmirkykite  su plovimo skysčiu (1/2 puodelio ploviklio ir 1 litras vandens). Nušveiskite, išskalaukite ir nusausinkite.

Žvakidės

Tiek ilgos,  tiek mažos arbatinės žvakutės "iittala" žvakidėse dega itin gražiai.  Neleiskite paprastoms žvakėms sudegti iki pat galo, užgesinkite likus  1-2 cm virš žvakidės, kad ji dėl karščio neįskiltų. Žibintams naudokite  tik geros kokybės arbatines žvakutes metaliniuose kaušeliuose. Žvakių  skersmuo negali viršyti 40 mm. Palikite užtektinai vietos orui  cirkuliuoti tarp arbatinės žvakutės ir stiklinio žibinto sienelių.  Naudodami žvakides, būtinai laikykitės saugumo instrukcijų. Degantis  žibintas privalo stovėti ant ugniai atsparaus pagrindo. Nepalikite  degančios žvakės be priežiūros, išeidami iš kambario, žvakę ar žibintą  užgesinkite.

Nemeskite į žibintą ar ant žvakės pašalinių objektų, pvz.  degtukų. Nelaikykite žvakės skersvėjyje, karštoje vietoje ar ant  televizoriaus. Niekada nejudinkite degančios žvakės, nes dagtis gali  pasislinkti ištirpusiame vaške. Nelaikykite žvakių ir žibintų arti  lengvai užsidegančių daiktų, pvz. užuolaidų. Neleiskite paprastoms  žvakėms sudegti iki pat galo, užgesinkite likus 1-2 cm virš žvakidės,  kad ji dėl karščio neįskiltų. Žibintams naudokite tik geros kokybės  arbatines žvakutes metaliniuose kaušeliuose.

Žvakių skersmuo negali viršyti 40 mm. Palikite užtektinai  vietos orui cirkuliuoti tarp arbatinės žvakutės ir stiklinio žibinto  sienelių. Jei jūsų žibintas turi pakabinimo virvelę, visada naudokite  specialų metalinį saugiklį, kitaip virvelė gali greit nutrūkti dėl  karščio. Komponuojant žvakes, stikliniai žibintai turi būti vienas nuo  kito mažiausiai per 3 cm. Neplaukite žibintų indaplovėse.